KONSERVUOTŲ MAISTO PRODUKTŲ LAIKYMO BŪDAI

Laikant maistą ilgą laiką, labai svarbu neleisti bakterijoms sunaikinti maisto. Bakterijoms augti reikia drėgmės, deguonies, šviesos ir šilumos. Liofilizuojamas maistas puikiai pašalina drėgmę, tačiau jį vis tiek reikia tinkamai laikyti, kad būtų užtikrintas ilgalaikis naudojimas.

Oxygen absorber going into mylar bag

Mylar maišeliai puikiai nepraleidžia šviesos ar deguonies. Įdėjus liofilizuotą maistą į Mylar maišelį, svarbu pasistengti pašalinti kuo daugiau deguonies, esančio maišelyje. Tada prieš pat sandarindami maišelį į Mylar maišelį turėtumėte įdėti deguonies absorberį. Deguonies absorberis pašalins bet kokį likusį deguonį, todėl vakuuminiu būdu užsandarintas maisto maišelis bus visiškai be deguonies. Dabar, kai maistas yra sausas, sandarus ir nebėra šviesos, paskutinė problema, kurios reikia vengti, yra šiluma. Būtinai laikykite maistą tokioje vietoje, kur būtų išvengta ekstremalių temperatūrų ir maistas galės tarnauti iki 25 metų. Viena Mylar maišelių problema yra ta, kad jie blogai veikia užšalimo sąlygomis.

Kitas maisto laikymo būdas yra vakuuminis sandarinimas. Yra keletas skirtumų tarp Mylar maišelių ir vakuuminio sandarinimo. Vakuuminiai maišeliai yra pagaminti iš skaidrios medžiagos. Tai leidžia šviesai prasiskverbti pro maistą ir suskaidyti maistą bei sunaikinti kai kurias maistines medžiagas. Taip pat dažnai deguonis lėtai prasiskverbia pro maišelį ir į jį. Dėl šios priežasties vakuuminiai maišeliai nėra puikūs džiovintam maistui laikyti. Vakuuminiai maišeliai puikiai tinka maisto užšaldymui. Mėsa, kuri buvo uždaryta vakuume, šaldiklyje išsilaikys daug ilgiau nei mėsa, užšaldyta ne vakuuminiuose maišeliuose.

plastic bins of freeze dried food in mylar bags

Nors ir Mylar maišeliai, ir vakuuminiai maišeliai yra puikus būdas ilgai laikyti maistą, kai kurie metodai yra geresni už kitus tam tikroms maisto rūšims. Liofilizuotas maistas geriausiai tinka Mylar maišeliuose (įskaitant deguonies absorberį), o šaldytas maistas geriausiai tinka vakuuminiuose maišeliuose. Graužikai ir vabzdžiai vis dar gali prakirsti Mylar maišelius, todėl ilgalaikiam saugojimui geriausia laikyti sandarius Mylar maišelius kibiruose arba plastikinėse dėžėse. Taip pat rekomenduojama nelaikyti liofilizuoto maisto (nepriklausomai nuo pakuotės) dideliame karštyje. Maistas turi būti laikomas žemesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje (geriausia daug žemesnėje). Mylar maišelius ir deguonies sugėriklius galite įsigyti www.freezedry.lt

 

2 Komentarų “KONSERVUOTŲ MAISTO PRODUKTŲ LAIKYMO BŪDAI”

Palik komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *