Daržovės pusryčiams: sveikesnio gyvenimo pradžia

Sausį dažnai sau ką nors pasižadame. Būna įgrįsęs persivalgymas, vakarėliai, tad pats laikas susitelkti į naujus tikslus: pvz.: vėl tilpti į kelnes, ar mėgstamą suknelę. Žinoma, galite užsirašyti į sporto klubą ir reguliariai mankštintis, tačiau sportas – tai tik viena sveikos gyvensenos pusė. Nieko nepasieksite maitindamiesi neprotingai.

Jeigu turite namų šalčio džiovintuvą, galite pasigaminti sveikų patiekalų ar užkandžių ir taip palengvinti savo gyvenimą. Štai kokie būtų mūsų patarimai, kaip panaudoti savo šalčio džiovintuvą, norint maitintis sveikiau. Esate girdėję, kad rekomenduojama per dieną suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių? Daugumai iš mūsų tai nepavyksta. Daržovėse gausu ne tik mikroelementų, jos yra nekaloringos ir turi daug skaidulų. Suvalgę porcijų daržovių pusryčiams, greičiau pasisotinsite ir vėliau išalksite.

Lengviausias būdas paversti daržovių valgymą įpročiu yra patiekti jas su kiekvienu patiekalu – net pusryčiams. Pvz. su plakta kiaušiniene – paprikos ar moliūgo griežinėlių, špinatų. O per ilgesnį laiką jūs galite tapti tiesiog priklausomas nuo pakepintų svieste daržovių, prieskoniuotos kalakutienos ar vegetariškos dešros.

hands holding a basket of green and yellow zucchini

TURTINGI BALTYMAIS, TURINTYS MAŽAI ANGLIAVANDENIŲ SŪRIO PYRAGĖLIAI

Šie sūrio ir daržovių pyragėliai ne tik skanūs, bet ir puikiausiai tinka džiovinimui šalčiu (liofilizavimui). Susmulkinate pilną dubenėlį daržovių, įdedate kiaušinio, kad sujungtų daržoves į vieną masę. Šveicariškas sūris yra natūraliai mažiau koloringas, tad pridėję kelias saujas pagerinsite skonį, bet nepakenksite sveikatai. Daugumoje receptų būna įrašyti džiuvesėliai, kurie turi sugerti iš daržovių išsiskiriančią drėgmę. Tačiau apkepinant daržoves prieš, naudoti džiūvėsėlių nebereikės. Taigi, kaip pasigaminti ir liofilizuoti sūrio ir daržovių pyragėlius:

  • Į maisto smulkintuvą sudėkite 4 puodelius cukinijų ir paprikų. Naudokite įvairių spalvų daržoves, taip padidindami flavonoidų naudą.
  • Sutarkuokite 110g (100-120g) šveicariško sūrio.
  • Susmulkinkite svoguną.
  • Pakepinkite svogūną ir daržoves apie 5 minutes alyvuogių aliejuje.
  • Pridėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
  • Pridėkite po arbatinį šaukštelį raudonėlio ir čiobrelių.
  • Sudėkite daržoves į dubenį ir atvėsinkite.
  • Atskirai išplakite 6 L dydžio kiaušinius ir supilkite ant daržovių. Šiek tiek pamaišykite. Supilkite sūrį.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180˚
  • Papurkškite keksiukų formeles aliejumi.
  • Įdėkite šaukštu daržovių mišinio į formeles, užpildant iki ¾ formelės.
  • Kepkite pyragėlius apie 20 minučių.
  • Atvėsinkite kambario temperatūroje.

Sudėkite atvėsusius pyragėlius ant padėklo vienu sluoksniu ir pradėkite liofilizavimo procesą. Laikykite sandariame inde ar maišelyje. Prieš valgymą apipurkškite šiltu vandeniu arba suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį, tol kol įgaus savo pradinę būseną. Galite pašildyti garinėje orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Tačiau tai nebūtina. Jūs juos galite valgyti ir nesudrėkintus. Tai bus puikus užkandis iškylaujant ar kelionėje.

Palik komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *