BRAŠKIŲ LIOFILIZAVIMAS. VISKAS APIE BRAŠKIŲ LIOFILIZAVIMĄ!

Braškių liofilizavimas su Harvest Right šalčio džiovintuvu

Sužinokite, kaip liofilizuoti braškes su Harvest Right šalčio džiovintuvu, skirtu naudoti namuose. Džiovinimas šalčiu leidžia išsaugoti maistą vėlesniam laikui, o lentynoje jis gali išsilaikyti iki 25 metų! Džiovinimas šalčiu yra geriausias būdas išsaugoti maistą ilgalaikiam saugojimui.

Sodininkė Koti augina daug vaisių ir daržovių savo 4 hektaruose žemės. Gyvena kaime, tad ko neužaugina pati, gali nusipirkti iš kitų ūkininkų.

Braškės yra viena kultūra, kurios jie patys neaugina. Bandė auginti braškes, bet viščiukai uogas pasiekdavo anksčiau už šeimininkę.

Bandė kloti tinklus,  kad atbaidytų paukščius, bet galiausiai pasidavė. Šalia esančiame miške auga šiek tiek miško uogų, bet jos duoda labai mažas uogas, su kuriomis neverta nieko daryti.

Taigi dabar eina į braškių lopinėlį arba pas kitus ūkininkus ir pasiima šviežių braškių. Gal po kelerių metų vėl pabandys auginti uogas, bet kol kas neprieštarauja remti kitus ūkininkus.

Kaip liofilizuoti braškes?

Taigi, kaip liofilizuoti braškes? Šiuo metu „Harvest Right“ šalčio džiovintuvas yra vienintelis modelis, kurį galima naudoti namuose.

Šaldymo džiovintuvo pirkimas yra investicija į jūsų sodybą ar namų, bet Koti mano, kad tai verta investicija.

Koti konservuoja daug maisto, bet jo galiojimas tik 1-2 metus. Ji turi tik šiek tiek vietos šaldiklyje, o elektra nutrūksta, kai vėjas pasisuka neteisinga kryptimi.

Šaltyje džiovintos braškės ir kiti liofilizuoti vaisiai gali išsilaikyti iki 25 metų lentynoje. Tai reiškia, kad galite liofilizuoti kasmet ar net kas penkerius metus.

Jei maistą auginate patys, visada galite džiovinti šalčių maisto likučius, kad jis nenueitų perniek. Jei perkate, paprastai galite sutaupyti pinigų pirkdami urmu. Tada galite sužinoti, kaip pasigaminti liofilizuotų braškių, kad išlaikytumėte jas daug metų.

AR ŠALČIU DŽIOVINTOS BRAŠKĖS YRA TOKIOS PAT KAIP DŽIOVINTOS BRAŠKĖS?

Ne, šalčiu džiovintos braškės nėra tas pats, kas džiovintos braškės. Džiovintos braškės gali būti susijusios su dehidratuotomis braškėmis, kurios skiriasi nuo šalčiu džiovintų braškių. Šaltyje džiovintų braškių recepte yra mažiau vandens, todėl jos ilgiau galioja.

Paprastai liofilizuotų braškių skonis yra labiau pastebimas ir jas lengviau atgaminti nei džiovintas braškes.

AR DŽIOVINTOS BRAŠKĖS SVEIKOS?

Šaltyje džiovintos braškės turi visus įprastų braškių privalumus, įskaitant maistines skaidulas ir vitaminą C. Šaltyje džiovintos braškės puikiai tinka virškinimui, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir gali sustiprinti imuninę sistemą.

Nenuostabu, kodėl tiek daug žmonių domisi, kaip liofilizuoti braškes. Jas lengva pagaminti, jos skanios ir kupinos maistinių medžiagų.

AR ŠALČIU DŽIOVINTI VAISIAI GERIAU NEI DEHIDRUOTI?

Paprastai šalčių džiovinti vaisiai turi keletą pranašumų prieš dehidratuotus vaisius, įskaitant mažesnį svorį, mažesnį vandens kiekį, ilgesnį galiojimo laiką ir traškią tekstūrą. Tačiau liofilizatorius yra brangesnis nei dehidratatorius.

AR ŠALČIU DŽIOVINTOS BRAŠKĖS TRAŠKIOS?

Tinkamai paruošus braškes ir sekant braškių liofilizavimo bei fasavimo procesą jos liks traškios ir labai skanios.

DEHIDRATUOTOS BRAŠKĖS YRA TAS PAT, KAIP DŽIOVINTOS ŠALČIU?

Trumpai tariant – ne, dehidratuotos braškės nėra tas pats, kas džiovintos šalčiu. Šaltyje džiovintos braškės turi mažesnį vandens kiekį ir yra traškios, o dehidratuoti vaisiai – minkštoki, tąsesni.

AR ŠALČIU DŽIOVINTA UOGA LENGVESNĖ NEI DEHIDRATUOTA?

Kadangi šalčiu džiovinti vaisiai turi mažiau vandens nei dehidratuoti, jie bus lengvesni. Dėl to jie labiau tinka kelionėms ir ilgalaikiam saugojimui, nes dėl mažesnio svorio galite supakuoti ir laikyti jo daugiau.

AR GALITE LIOFILIZUOTI ŠALDYTAS BRAŠKES?

Taip, galite liofilizuoti šaldytas braškes. Tai labai naudinga, kai turite dehidratuoti daug vaisių arba negalite jų pakankamai daug liofilizuoti, kol vaisiai yra sezono metu.

Tiesiog būtinai naudokite liofilizatoriaus funkciją „užšaldyta” (PREFROZEN), o ne „šviežia” parinktį. Išmokti gaminti liofilizuotas braškes iš pradžių gali būti šiek tiek sudėtinga. Tačiau, laimei, jūsų mašiną yra labai paprasta naudoti.

AR GALITE LIOFILIZUOTI DŽIOVINTUS VAISIUS

Nerekomenduojama liofilizuoti dehidratuotų vaisių, nes tai gali turėti įtakos braškių skoniui, galiojimo laikui ir tekstūrai. Vietoj to Koti rekomenduoja laikytis vieno ar kito patikimo metodo, kad būtų saugu.

Gali būti svarbu išbandyti naujus dalykus, kai išmoksite gaminti liofilizuotas braškes, tačiau šiuo atveju geriausia laikytis klaskinių, pagrindinių dalykų.

AR GALITE LIOFILIZUOTI BE MAŠINOS?

Kai pirmą kartą išmoksite liofilizuoti braškes, galite susimąstyti, ar mašina tikrai reikalinga. Išmokti pasigaminti liofilizuotų braškių be mašinos yra kiek sudėtingiau.

Vienas iš veiksmingiausių būdų liofilizuoti nenaudojant mašinos yra sauso ledo naudojimas. Norėdami pradėti, sudėkite braškes į šaldiklio maišelį ir padėkite ant dvigubai didesnio, nei reikia, šaldiklio dugno.

Į ten sudėkite savo sausą ledą santykiu 1:1 kg su braškėmis. Leiskite sausam ledui pabūti dvidešimt keturias valandas, kol jis visiškai ištirps. Nedelsdami perkelkite braškes iš šaldiklio į sandarius indus laikymui.

Būtinai vėdinkite šaldiklį išgręždami skylutes arba kitaip leisdami į aušintuvą patekti orui. Sausojo ledo procesas padidins slėgį aušintuvo viduje, todėl jis sprogs be tinkamo vėdinimo.

Be to, būkite atsargūs ir mūvėkite pirštines bei bet kokią kitą rekomenduojamą saugos įrangą, kai šaldote vaisius sausu ledu.

KAIP LIOFILIZUOTI BRAŠKES BE SAUSO LEDO?

Kai kurie gali paklausti, kaip tiksliai liofilizuoti braškes nenaudojant sauso ledo.

Nors tai nėra taip efektyvu, kaip naudojant mašiną ar sausą ledą, iš tikrųjų galite naudoti kitus būdus vaisių liofilizavimui. Paprasčiausias būdas yra sudėti švarias ir supjaustytas braškes ant kepimo skardos ir laikyti šaldiklyje apie dvi savaites.

Pasibaigus dviem savaitėms, išimkite jas iš šaldiklio ir sudėkite į sandarias talpyklas saugojimui. Naudojant alternatyvius metodus, užšaldyti džiovinti vaisiai nebus tokios pat kokybės ir jie neišliks taip ilgai, kaip naudojant Harvest Right šalčio džiovintuvus.

AR GALITE PAKEISTI ŠALDYTAS BRAŠKES LIOFILIZUOTOMIS?

Šaldytos braškės nėra tinkamas liofilizuotų uogų pakaitalas. Šaldytos braškės ilgainiui ištirps. Taip jos liks nepanašios į šviežią braškę, o šalčiu džiovintas braškes reikia tikslingai ir teisingai rehidratuoti.

AR GALITE REHIDRUOTI LIOFILIZUOTĄ MAISTĄ ŠALTU VANDENIU?

Taip, liofilizuotus vaisius galite rehidratuoti šaltu vandeniu. Prieš mėgaujantis, vaisius tiesiog apipurkškite vandeniu arba leiskite mirkti dubenyje, kol jie taps normalūs.

Jie puikiai tiks naminio braškių-obuolių padažo recepte.

KĄ GALITE DARYTI SU ŠALČIU DŽIOVINTOMIS BRAŠKĖMIS?

Yra įvairių receptų, kuriuos naudodami galite naudoti liofilizuotas braškes, kad jas pagardintumėte ir pridėtumėte skanaus skonio. Toliau pateikiamos kelios idėjos, kaip geriausiai panaudoti liofilizuotas braškes.

Šalčiu džiovintos braškės puikiai tinka kaip avižinių dribsnių ar dribsnių užpilas. Jos taip pat yra skanus ingredientas, kurį galima naudoti sausainiams ir kitiems kepiniams.

Galite jas naudoti kokteiliuose ar jogurtuose, netgi uogienėse, drebučiuose, žėlė. Yra įvairių būdų, kaip naudoti liofilizuotas braškes kituose receptuose.

Šaltyje džiovintas braškes taip pat galite sumalti į miltelius. Tada galėsite juos naudoti kurdami „pasidaryk pats“ grožio receptus, tokius kaip braškių ir molio veido kaukės receptas.

KIEK ILGAI GALIOJA LIOFILIZUOTOS BRAŠKĖS?

Tinkamai laikomos šalčiu džiovintos braškės gali išsilaikyti kelis dešimtmečius. Štai kodėl tiek daug žmonių mokosi liofilizuoti braškes. Išmokti gaminti liofilizuotas braškes ar bet kokius vaisius yra puikus įgūdis.

Norėdami laikyti šalčiu džiovintą maistą, sudėkite jį į sandarų indą, aukščiau nuo žemės, vėsioje ir sausoje vietoje. Daug kas mėgsta naudoti mylar maišelius, kad laikytų juose liofilizuotą maistą. Idealiu atveju temperatūra, kurioje jis laikomas, turėtų būti nuo 2 iki 16 laipsnių Celsijaus.

Tačiau, atsižvelgiant į jūsų klimatą ir namų sąlygas, tai gali būti neįmanoma. Kuo šaltesnėje aplinkoje laikote šalčiu džiovintą maistą, tuo ilgiau jis galios. Todėl stenkitės, kad jis būtų laikomas kuo vėsiau.

Tuo pačiu metu įsitikinkite, kad jūsų maistas išliks sausas, nes per daug drėgmės gali susikaupti ir maistas suges. Štai kodėl labai svarbu liofilizuotus vaisius laikyti sandariame inde.

Taip pat gali būti verta investuoti į sausintuvą, kuris veiktų jūsų maisto saugojimo vietoje. Tai padės išvengti drėgmės patekimo prie šalčiu džiovintų maisto produktų, jei laikymo metu kas nors nutiktų.

ŠALČIU DŽIOVINTŲ BRAŠKIŲ RECEPTO INGREDIENTAI
Jei jums įdomu, kaip liofilizuoti braškes, neieškokite daugiau. Toliau pateikiamas paprastas šalčiu džiovintų braškių receptas. Šis liofilizuotų braškių receptas garantuoja, kad lengvai pasieksite skanių ir traškių braškių.

Norėdami pagaminti šalčiu džiovintų braškių, jums reikės:

– Braškės
– Mylar maišeliai
– Deguonies absorberiai
– Harvest Right šalčio džiovintuvas

KAIP GAMINTI ŠALČIU DŽIOVINTAS BRAŠKES

1 ŽINGSNIS

Gerai nuplaukite ir nusausinkite braškes.

2 ŽINGSNIS

Supjaustykite plonai, bet ne per plonai. Iš kiekvienos įprasto dydžio braškės galima gauti apie 5 griežinėlius.

3 ŽINGSNIS

Padėkite ant šalčio džiovintuvo padėklų. Kartokite, kol padengsite visus padėklus. Kai kas mėgsta jas tiesiog išrikiuoti, bet galite užpildyti padėklus persidengiančiomis braškėmis. Tiesiog pastebėjome, kad jos geriau džiūsta, kai yra viename sluoksnyje.

4 ŽINGSNIS

Įdėkite į šalčio džiovintuvą ir paleiskite mašiną.

5 ŽINGSNIS

Paspauskite „Neužšaldyta” (NOT FROZEN) ir leiskite mašinai padaryti visa kita! Braškėms praverstų pridėti dvi papildomas džiovinimo valandas, kad ir sėklytės labiau išdžiūtų.

Baigę šaldyti džiovintas braškes, nedelsdami išimkite iš Harvest Right šalčio džiovintuvo ir sudėkite į mylar maišelį arba stiklainį su deguonies absorberiu.

Sekite partijos laiką, kiekį kurį įdėjote, išeigą žymėdamiesi viską atsispausdintame šalčio džiovintuvo žurnale. Taip ateityje galėsite sekti ir žinoti, kiek užtruks sekanti partija ir kiek paruoštos produkcijos turėsite.

Palik komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *