KAS LEMIA, KAD ANT KAI KURIŲ MANO MAISTO PRODUKTŲ ATSIRANDA BALTI BURBULIUKAI

Ar kada nors ištraukėte padėklus iš liofilizatoriaus ir pastebėjote, kad jūsų maistą dengia daug baltų kristalizuotų burbuliukų? O gal kada nors liofilizavote ledų sumuštinius ir jums susidarė putojanti netvarka? Tai yra įprasta ir jūsų šalčio džiovintuvui nenutiko nieko blogo. Tai, kas vyksta, yra tik liofilizavimas arba mokslas, kuris vadinamas džiovinimas šalčiu.

Freeze-dried Tomatoes

Baltus kristalizuotus burbuliukus dažniausiai rasite ant maisto produktų, kuriuose yra daug natūralių cukrų. Pavyzdžiui, tai dažnai nutinka su vaisiais. Liofilizavimo proceso metu maistas pirmiausia užšaldomas iki itin žemos temperatūros. Visiškai užšalus, įsijungia vakuuminis siurblys, kad sumažintų slėgį. Tai sukelia sublimaciją. Maiste esantis užšalęs vanduo pašalinamas iš maisto: iš kietos būsenos pereinant tiesiai į dujinę būseną. Šio proceso metu dalis kristalizuotų natūralių cukrų taip pat pašalinama į maisto paviršių, kur jie lieka tol, kol baigsis džiovinimas šalčiu.

Nors dėl to paties proceso ledų sumuštiniai gali šiek tiek burbuliuoti (ypač atsižvelgiant į naudojamų ledų prekės ženklą), yra kažkas, kas gali sukelti ledų sumuštinių nesėkmes. Dažna žmonių klaida – deda ledus į ne iki galo mašiną. Jei ledai nėra visiškai užšalę (arba juose yra bet koks skystis), kai įsijungia vakuumas, kad prasidėtų džiovinimo procesas, dėl slėgio pasikeitimo skysčiai gali išsiplėsti, o tai gali sukelti netvarką.

Nors tai nekenkia jūsų šalčio džiovintuvui ir nėra įrenginio problemų požymis, jį išvalyti gali būti sunku. Ledai dažnai sukelia panašių problemų, kai dedami į iš anksto neatšaldytą įrenginį, nes ledai iš tikrųjų šiek tiek tirps,nors turėtų būti užšaldyti. Dėl to įrenginiui sunku atpažinti, kad ledai visiškai užšalę ir pompa įsijungs. Tada, atidarę duris, vietoje smagių, traškių ledų sumuštinių, kurių norėjote, rasite itin lengvus ir purius ledų burbulus.

Palik komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *