KAIP LIOFILIZUOTI BURITAS

Buritas – meksikietiškas patiekalas – susuktas kvietinis paplotėlis (tortilija) su mėsos, sūrio, daržovių ar kitokiu įdaru.

Kokius buritus galiu liofilizuoti?

Man labiau patinka iš anksto užšaldyti buritai, kuriuos galite nusipirkti parduotuvėje. Užšaldomi buritai nebuvo pirmas dalykas, apie kurį pagalvojau pirkdama šalčio džiovintuvą. Mano vaikai ir jų priklausomybė nuo šių skanių skanėstų privertė mane pagalvoti, kokia puiki idėja juos laikyti greitam užkandžiui.

Tačiau šaldyti buritai nėra vienintelės galimybės, kuriomis apsiribojate džiovinant šalčiu. Neseniai pradėjau gaminti savo tortilijų lukštus ir jie yra fenomenalūs, be to, pagaminti pigiau. Taigi, kai gaminate savo tortilijas ir naudojate savo pupeles, buritas gali būti dar pigiau liofilizuoti ir laikyti. Tačiau pradėjus dėti mėsos ir kitų dalykų, pvz., sūrio, šaldyti burritai gali tapti geresniu pasirinkimu, galvojant apie kainą.

Ar galiu pasigaminti buritą su liofilizuotomis sudedamosiomis dalimis?

Absoliučiai taip! Prieš gamindama buritą šiuos ingredientus atidrėkinčiau, o tortilijų lakštus gali būti lengviau pagaminti iš miltų ir vandens, nei laikyti. Po džiovinimo šalčiu proceso ir sandėliavimo jie susisluoksniuotų ir taptų labai trapūs. Tačiau keptos pupelės, maltas faršas, sūris ir paprikos būtų puikūs burituose ir daugeliu atvejų juos būtų lengva paruošti.

Kodėl man labiau patinka šaldytos Buritos iš parduotuvės?

Taip yra dėl paprasto naudojimo. Tačiau manau, kad pasigaminti savo naminius būtų taip pat paprasta ir efektyvu, netgi pigiau. Mėgstu pirkti jau paruoštus – ypač su mėsa. Man tai užima mažiau pasiruošimo laiko. Kaip motina ir savarankiškai dirbanti verslo savininkė, tai yra didžiulė pagunda sutrumpinti pasiruošimo laiką. Iš patirties žinote ir jūs, kad maisto ruošimas užima daugiausiai laiko. Man patinka, kad mano šalčio džiovintuvas veikia visą laiką. Trumpesnis pasiruošimo laikas reiškia daugiau laiko liofilizavimui.

Kokie šaldytų buritų džiovinimo šaltyje prekės ženklai yra geriausi?

„Reser“ prekės ženklas yra puikus, tačiau jie padidino kainas. Bet kuriame didesniame prekybos centre tikrai rasite vieno ar kito gamintojo variantų, reikia tik eksperimentuoti.

Kaip paruošti burritus džiovinimui šalčiu?

Jei norite gaminti burritus ar bet ką kitą, turite pagalvoti, kaip galėtumėte naudoti tą maistą. Man norisi, kad maistą būtų galima naudoti jį gaminant arba vartoti tik ištraukus iš maišelio. Kartais net nenoriu ruošti maisto. Taip gali būti dėl to, kad stovyklaujame, važinėjame dviračiais, keliaujame ar žygiuojame, o valgyti turi būti taip paprasta, kaip užkąsti ir nusiplauti gurkšneliu vandens. Kelionės metu į Havajus labia tuo įsitikinau.

Taigi turėdama tai omenyje, mėgstu buritus ruošti pagal instrukcijas ant pakuotės – šaldytų buritų atveju kepu mikrobangų krosnelėje. Jei gaminu naminius buritus, kepsiu mikrobangų krosnelėje maždaug minutę. Jei neturite mikrobangų krosnelės, galite kurį laiką kepti arba kaitinti keptuvėje, kol vidus išsilydys ir sulips, kaip parodyta paveikslėlyje žemiau.

Būtinai perpjaukite juos per pusę. Taip pamatysite, ar turinys išdžiūvo.

Kaip žinoti, kad jūsų buritai išsiliofilizavo?

Žinau, kad daugelis žmonių naudoja skirtingus metodus, kad patikrintų, ar pasibaigus procesui produkai išsiliofilizavo. Kai kurie žmonės sveria, kad pamatytų, ar vanduo visiškai išnyko. Kai kurie žmonės naudoja įrankį, kuris matuoja vandens kiekį (jie yra gana tikslūs). Mėgstu naudoti savo prisilietimą ir paragavimą – jei burito korpusas jaučiasi šiek tiek vėsesnis, įdedu jį atgal. Esu už tai,  kad reikia iš liofilizatoriaus ištraukti maistą  šiltą iš ir supakuoti, kol dar šiltas.

Taip pat galite pamatyti spalvų skirtumą nuo aukščiau pateiktų ir žemiau pateiktų. Jie yra sausesni ir atrodo ne tokie stabilūs. Kai kuriais atvejais galite pamatyti, kur sūris ir pupelės atsitraukė nuo tortilijų lukštų kraštų.

Žemiau esančiame paveikslėlyje matote, kaip tortilija išdžiūvo ir įtrūko. Atrodo beveik sluoksniuota.

Kaip supakuoti ir laikyti liofilizuotus buritus

Man patinka laikyti savuosius mylar maišeliuose, kad būtų patogu transportuoti. Stiklainiuose jie atrodytų gražiai, tačiau negalėsite sukišti labai daug vienetų, jų nesutrupinę. Kad taupytumėte erdvę, geriau juos įdėti į mylar maišelį su O2 absorberiais ir užsandarinti karštu lydytuvu.

KAIP LIOFILIZUOTI BURITAS?

Daugelis žmonių mano, kad džiovinimas šalčiu patiems yra beveik neįmanomas. Tai toli gražu nėra tikrovė. „Harvest Right“ palengvina džiovinimą šalčiu namuose. Jie parduoda 4 skirtingų dydžių liofilizatorius, kurie atlieka viską, išskyrus paruošimą ir pakavimą.

Tai priklauso nuo jūsų.

Visiems tikslams čia, „Freeze Drying Mama“ naudojame vidutinio dydžio šalčio džiovintuvą. Čia galite patikrinti Harvest siūlomus dydžius.

Ši mašina pirmiausia užšaldo produktus ant nerūdijančio plieno padėklų iki -41 laipsnio ar žemesnės temperatūros. Tai trunka apie 6-10 valandų.

Tada įsijungia vakuuminis siurblys ir sukuria vakuumą būgno viduje. Tai yra džiovinimo etapas, kuris padidins ir sumažins padėklo šilumą iki gana šiltos temperatūros. Dėl to šaldyti produktai garų pavidalu išskiria vandenį. Vakuumas siurbia drėgmę į būgną. Tai susikaupia ledo pavidalu ant vidinio būgno apskritimo.

Tada yra galutinis džiovinimas, kuris iš esmės yra tas pats, bet su juo susijęs laikas ir pabaiga!

KOKIUS NUSTATYMUS NAUDOJAU, KAD UŽŠALDYU SAUSUS BURRITOS

Harvest Right šalčio džiovintuve – tai veikia su visais dydžiais – padėjęs padėklus būgno viduje ant lentynų, uždarau stiklą ir pasuku rankeną taip, kad užsirakintų. Kompiuterio jutikliniame ekrane pasirinkau START > CONTINUE. Tai paspaudęs ir įsitikinęs, kad nutekėjimo šlangelė yra uždaryta, palieku veikti.

DAŽNI KLAUSIMAI APIE BURITŲ LIOFILIZAVIMĄ

KIEK LAIKO LIOFILIZUOJASI BURITOS?

Turiu įprotį sakyti, kad tai užtruks tiek, kiek reikės, nes tai tiesa. Maniesiems paprastai užtrunka apie 24 valandas (tačiau tai buvo Aidaho mieste). Dabar gyvenu Misūryje ir manoma, kad čia viskas bus daug drėgniau. Vis dėlto laikas, per kurį liofilizuojasi patiekalai, beveik nepasikeitė nuo tada, kai čia atvykome.

KOKS GERIAUSIAS BŪDAS LAIKYTI LIOFILIZUOTAS BURITAS?

O, man patinka šis klausimas. Labiausiai man patinka mylar maišeliai. Jie yra mano mėgstamiausias būdas laikyti viską, kas džiovinta šalčiu, tačiau daugelis žmonių turi puikius sandeliukus stiklainiams. Iki to momento, kol jūsų liofilizuoti produktai yra laikomi tamsioje erdvėje, orui nepralaidžiame inde su O2 absorberiu, jūsų produktai yra saugūs.

Palik komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *