Yra susidariusi klaidinga nuomonė, kad dehidratuotas, džiovintas šilumoje maistas yra lygiai toks pat, kaip džiovintas šalčiu. Žinodami skirtumus, galėsite lengviau nuspręsti, kaip išsaugoti ir konservuoti jūsų šeimos maistą.
Bandant ilgam laikui užkonservuoti maistą, drėgmė turi būti pašalinta. Senovės civilizacijos tai suprato ir sukūrė pirmasias maisto džiovinimo sistemas, kurias mes naudojame iki šiol. Manoma, kad džiovinimas yra naudojamas nuo 12 000m.pr.Kr. Romėnai ir Viduriniųjų Rytų civilizacijos džiovindavo vaisius ir daržoves pasyviuose namuose, naudodami maisto džiovinimui ugnį ir dūmus.
Palyginimui džiovinimas šalčiu yra ganėtiniai modernus procesas. Pirmą kartą jis buvo efektyviai panaudotas II-ojo Pasaulinio Karo metu, kaip kraujo plazmos konservavimo būdas. Tada šiuo būdu ruošdavo ir vaistus, ir maistą kariams.
Pagrindinis tikslas konservuojant maistą yra pašalinti drėgmę, kad jis nesuirtų, jame nesidaugintų bakterijos ar pelėsis. Padarius tai nepakenkiant maisto struktūrai prailgina jo galiojimo laiką ir padidina maistinę vertę.
Dehidratuojant prastuose džiovintuvuose šiluma yra pašalinama apie 70% vandens. Šioje situacijoje maistas yra tinkamas tik keliems mėnesiams. Džiovinant šalčiu Harvest Right Liofilizatoriumi, pašalinama 99% vandens. Daugumos šiluma džiovintų produktų, tokių kaip džiovintų vaisių, mėsos ir daržovių galiojimo laikas yra 1 metai ar mažiau. Tokių pat produktų, konservuotų liofilizacijos būdu galiojimo laikas yra nuo 15 iki 25 metų.
Remiantis Amerikos vežio instituto duomenimis, šalčiu džiovintas maistas išsaugo beveik visus vitaminus ir mineralus (97%). Dėl šalčio vakumo proceso, kurio pagalba ištraukiamas vanduo, šalčiu džiovintas maistas išlaiko 97% savo mitybinės vertės.
Palyginimui paprastai džiovinto maisto maistinė vertė 60% lyginant su šviežiu. Šis vitaminų ir mineralų netekimas daugiausiai susijęs su karščiu, kuris naudojamas drėgmės pašalinimui. Svarbus džiovinimo šalčiu aspektas yra tas, kad jis nekeičia maisto skonio ir išvaizdos. Jei paimtumėte džiovintą kalakutienos pietų patiekalą, kurį sudaro dideli kalakutienos griežinėliai, bulvių košė,padažas, mėsos įdaras ir kukurūzai, sudrekintumėte ir pašildytumėte, jo skonis būtų toks, tarsi ką tik pagaminote. Tai nuostabu. Ir taip būtų net praėjus 10 metų po išdžiovinimo šalčiu.
Kita svarbi ypatybė – tai svoris. Šalčiu džiovintas maistas yra daug lengvesnis nei paprastai džiovintas. Dėl to jį lengviau transportuoti ir saugoti bei sandėliuoti. Tai ypač svarbu žygiuose ar iškylaujant.
Turbūt pagrindinis argumentas – tai įvairovė. Nes beveik visas maistas gali būti sudžiovintas šalčiu: mėsa, daržovės, vaisiai, desertai ir net pilni patiekalai. Ir toks maistas sudrėkinamas labai greitai, kartais net akimirksniu.
Galite džiovinti šalčiu varškę ir jos nereikės laikyti šaldytuve. Grietinę – taip pat. O plaktą kiaušinienę su sūriu? Jokių problemų! Džiovinimas šalčiu yra geriausias pieno produktų ir kiaušinių konservavimo bei laikymo būdas.
Suvokus, kad paprastai šeimos išmeta apie 40% savo nusipirkto maisto, likučių bei sunokusių vaisių ir daržovių, konservavimas tampa esminiu dalyku. Maistas išmetamas dėl įvairių priežasčių. Šeimos dažnai nusiperka arba pasigamina per daug maisto. Paskui nenori valgyti to paties kelias dienas iš eilės, arba tiesiog apie jį pamiršta šaldytuvo gale, iki kol jis sugenda. Namų šalčio džiovintuvas lengvai galėtų išspręsti šias problemas, taip sutaupydamas laiko ir pinigų. Su šiuo aparatu galėtumėte konservuoti likučius ar besugendantį maistą.
Šalčiu džiovinti produktai, laikomi sausai, turi ilgą galiojimo terminą. Be to, yra skanesni už paprastai džiovintus produktus. Šalčiu džiovintas maistas sudrėkinamas akimirksniu (nereikia mirkyti ilgą laiką). Be to išsaugo savo formą, tekstūrą ir spalvą. Šalčiu džiovinamų produktų sąrašas yra žymiai ilgesnis už paprastai džiovinamų. Įsivaizduokite, kaip namų sąlygomis sudžiovintumėte ledus, žalią kiaušinį ar sūrį. Būtų tikras fiasko. Kitaip nei su šalčio džiovintuvu.
Šalčiu džiovintas maistas išsaugo savo tikrąjį skonį, spalvą ir 97% maistinių medžiagų.
Šalčiu džiovintas maistas, laikomas sandariuose induose ištraukus deguonį, gali būti saugomas iki 25 metų.
Tiesiog paspauskite mygtuką, palieskite ekraną ir patentuota „Smart Freeze“ technologija pajus, kada bus baigta.
Atsakingai pagaminta rankiniu būdu. 1,9mm storio, aukščiausios kokybės Plexiglass organinio stiklo durys ir ypatingai didelė izoliacija leidžia išgauti -40˚C šaltį.
Maisto kiekis vienos partijos metu
Švieži produktai: 2.7–4.5 KG
Džiovintų šaltyje: 5.7-9.5 L
Per metus
Švieži produktai: 816 KG
Džiovintų šaltyje: 1584 L
Kaina nuo: 2790€
PirktiMaisto kiekis vienos partijos metu
Švieži produktai: 4.5–6.8 KG
Džiovintų šaltyje: 8-14.3 L
Per metus
Švieži produktai: 1360 KG
Džiovintų šaltyje: 2460 L
Kaina nuo: 3770€
PirktiMaisto kiekis vienos partijos metu
Švieži produktai: 8–12.2 KG
Džiovintų šaltyje: 14.2-25.7 L
Per metus
Švieži produktai: 2270 KG
Džiovintų šaltyje: 4120 L
Kaina nuo: 4690€
PirktiŠis produktas yra tvirtos konstrukcijos, patikimas ir juo lengva naudotis. Mėgaujamės liofilizuotais vaisiais ir daržovėmis, mėsa, likučiais ir desertais ... vienintelė kliūtis yra tik mūsų fantazija. Freezedry.lt aptarnavimas yra patikimas, draugiškas ir naudingas.
-TomasAš žaviuosi šiuo konservavimo būdu, nes jaučiu poreikį pasiruošti maisto tiems laikams, kuomet galbūt tiek daug neturėsime.
-KristenTai geriausias daiktas, kokį esame pirkę. Tiesiog negalime sulaukti vasaros, kada galėsime džiovinti šalčiu savo sodo vaisius ir daržoves. Aš neturiu žodžių, kaip galėčiau dar rekomenduoti šį įrengimą. Jau visiems pažįstamiems papasakojome apie jį.
-DawnaJūsų klientų aptarnavimo skyrius padarė daugiau, nei jiems priklauso. Jūsų pastangos ir mandagumas buvo išskirtiniai ir nusipelno pagyrų. Aš pasakoju visiems apie jūsų nuostabų šalčio džiovintuvą ir puikų aptarnavimą. Sėkmės jums.
-DeenMes esame labai nustebinti, kaip gavosi maistas. Mes džiovinome šalčiu troškintą jautieną, vištieną, žirnius, morkas, žaliąsias pupeles, bulves, braškes, bananus, žiedinius kopūstus ir net daržovių troškinį. Puikūs rezultatai. Visi produktai buvo skanūs, tarsi tik nuskinti.
-RossNuostabu džiovinti šalčiu savo pagamintą maistą. Tai žymiai pigiau, nei pirkti tokį maistą parduotuvėje. Mes žinome ką įdėjome ir galime pasiruošti ilgo galiojimo maisto, kuris atitinka mūsų reikalavimus.
-Mishele