Džiovinimas šalčiu prieš džiovinimą šiluma: koks skirtumas?

Yra susidariusi klaidinga nuomonė, kad dehidratuotas, džiovintas šilumoje maistas yra lygiai toks pat, kaip džiovintas šalčiu. Žinodami skirtumus, galėsite lengviau nuspręsti, kaip išsaugoti ir konservuoti jūsų šeimos maistą.

MAISTO DŽIOVINIMO ISTORIJA

Bandant ilgam laikui užkonservuoti maistą, drėgmė turi būti pašalinta. Senovės civilizacijos tai suprato ir sukūrė pirmasias maisto džiovinimo sistemas, kurias mes naudojame iki šiol. Manoma, kad džiovinimas yra naudojamas nuo 12 000m.pr.Kr. Romėnai ir Viduriniųjų Rytų civilizacijos džiovindavo vaisius ir daržoves pasyviuose namuose, naudodami maisto džiovinimui ugnį ir dūmus.

Palyginimui džiovinimas šalčiu yra ganėtiniai modernus procesas. Pirmą kartą jis buvo efektyviai panaudotas II-ojo Pasaulinio Karo metu, kaip kraujo plazmos konservavimo būdas. Tada šiuo būdu ruošdavo ir vaistus, ir maistą kariams.

SKIRTUMAS TARP DŽIOVINIMO ŠILUMOS PAGALBA IR DŽIOVINIMO ŠALČIU

Pagrindinis tikslas konservuojant maistą yra pašalinti drėgmę, kad jis nesuirtų, jame nesidaugintų bakterijos ar pelėsis. Padarius tai nepakenkiant maisto struktūrai prailgina jo galiojimo laiką ir padidina maistinę vertę.

Dehidratuojant prastuose džiovintuvuose šiluma yra pašalinama apie 70% vandens. Šioje situacijoje maistas yra tinkamas tik keliems mėnesiams. Džiovinant šalčiu Harvest Right Liofilizatoriumi, pašalinama 99% vandens. Daugumos šiluma džiovintų produktų, tokių kaip džiovintų vaisių, mėsos ir daržovių galiojimo laikas yra 1 metai ar mažiau. Tokių pat produktų, konservuotų liofilizacijos būdu galiojimo laikas yra nuo 15 iki 25 metų.

DŽIOVINIMO ŠALČIU PRIVALUMAI:

  • PAŠALINA 99% DRĖGMĖS
  • IŠLAIKO 97% MAISTINĖS VERTĖS
  • 15+ METŲ GALIOJIMO LAIKAS

Remiantis Amerikos vežio instituto duomenimis, šalčiu džiovintas maistas išsaugo beveik visus vitaminus ir mineralus (97%). Dėl šalčio vakumo proceso, kurio pagalba ištraukiamas vanduo, šalčiu džiovintas maistas išlaiko 97% savo mitybinės vertės.

Palyginimui paprastai džiovinto maisto maistinė vertė 60% lyginant su šviežiu. Šis vitaminų ir mineralų netekimas daugiausiai susijęs su karščiu, kuris naudojamas drėgmės pašalinimui. Svarbus džiovinimo šalčiu aspektas yra tas, kad jis nekeičia maisto skonio ir išvaizdos. Jei paimtumėte džiovintą kalakutienos pietų patiekalą, kurį sudaro dideli kalakutienos griežinėliai, bulvių košė,padažas, mėsos įdaras ir kukurūzai, sudrekintumėte ir pašildytumėte, jo skonis būtų toks, tarsi ką tik pagaminote. Tai nuostabu. Ir taip būtų net praėjus 10 metų po išdžiovinimo šalčiu.

Kita svarbi ypatybė – tai svoris. Šalčiu džiovintas maistas yra daug lengvesnis nei paprastai džiovintas. Dėl to jį lengviau transportuoti ir saugoti bei sandėliuoti. Tai ypač svarbu žygiuose ar iškylaujant.

 

KODĖL TURĖTUMĖTE RINKTIS DŽIOVINIMĄ ŠALČIU?

Turbūt pagrindinis argumentas – tai įvairovė. Nes beveik visas maistas gali būti sudžiovintas šalčiu: mėsa, daržovės, vaisiai, desertai ir net pilni patiekalai. Ir toks maistas sudrėkinamas labai greitai, kartais net akimirksniu.

Galite džiovinti šalčiu varškę ir jos nereikės laikyti šaldytuve. Grietinę – taip pat. O plaktą kiaušinienę su sūriu? Jokių problemų! Džiovinimas šalčiu yra geriausias pieno produktų ir kiaušinių konservavimo bei laikymo būdas.

Suvokus, kad paprastai šeimos išmeta apie 40% savo nusipirkto maisto, likučių bei sunokusių vaisių ir daržovių, konservavimas tampa esminiu dalyku. Maistas išmetamas dėl įvairių priežasčių. Šeimos dažnai nusiperka arba pasigamina per daug maisto. Paskui nenori valgyti to paties kelias dienas iš eilės, arba tiesiog apie jį pamiršta šaldytuvo gale, iki kol jis sugenda. Namų šalčio džiovintuvas lengvai galėtų išspręsti šias problemas, taip sutaupydamas laiko ir pinigų. Su šiuo aparatu galėtumėte konservuoti likučius ar besugendantį maistą.

Šalčiu džiovinti produktai, laikomi sausai, turi ilgą galiojimo terminą. Be to, yra skanesni už paprastai džiovintus produktus. Šalčiu džiovintas maistas sudrėkinamas akimirksniu (nereikia mirkyti ilgą laiką). Be to išsaugo savo formą, tekstūrą ir spalvą. Šalčiu džiovinamų produktų sąrašas yra žymiai ilgesnis už paprastai džiovinamų. Įsivaizduokite, kaip namų sąlygomis sudžiovintumėte ledus, žalią kiaušinį ar sūrį. Būtų tikras fiasko. Kitaip nei su šalčio džiovintuvu.

DŽIOVINIMO ŠALČIU NAUDA

Skonis

Maistas išlieka
šviežias ir skanus

sužinokite daugiau

Galiojimo laikas

iki 25 metų

sužinokite daugiau

Maistinė vertė

Maistas išsaugo 97%
savo maistinės vertės

sužinokite daugiau

Universalumas

Konservuoja Pieno Produktus, Mėsą
Ir Pagamintus Patiekalus

sužinokite daugiau

Lengva Naudotis

Išmani Technologija
Viską Atlieka Automatiškai

sužinokite daugiau

Taupymas

Namie šalčiu džiovintas maistas yra
3 kartus pigesnis nei toks pat pirktas parduotuvėje

sužinokite daugiau

Pirkti
Daugiau video

Kuris šalčio džiovintuvas jums tinkamiausias?

Džiovinimas šalčiu

Tinka kiekvienam gyvenimo būdui

Vegetables

Sodas ir Daržas

Outdoors

Stovyklavimas ir Medžioklė

Tornadoes

Pasiruošimas Negandoms

Food Storage

Maisto Saugojimas

Dog

Gyvūnų Maistas

Vegetables in hand

Sveika Gyvensena